EXCLUSIV| Cât costă să îngrijești cu adevărat un bătrân cu probleme medicale. Doctor Narcis Copcă: ”Un stat cu rușine nu-și aruncă bătrânii la closet”

Managerul Spitalului Clinic ”Sfânta Maria” din București, Narcis Copcă, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că situații precum cele din ”azilele groazei” vor mai fi atât timp cât nu se va schimba legislația privind aceste centre, cât nu vor fi clar stabilite răspunderi și aplicate pedepse pentru cei care le încalcă. Doctorul Narcis Copcă a făcut și un calcul al costului real pentru îngrijirea profesionistă a unui bătrân cu Alzheimer, sumele ajungând la mii de euro, în condițiile în care acum costul este calculat la câteva mii de lei. 

Dezvăluirile din ”azilele groazei” din Voluntari și Afumați, dar și din alte cămine pentru persoane vârstnice sau cu deficiențe au arătat de la nereguli privind igiena până la înfometare, bătăi și tortură psihică. Ororile din aceste centre de teroare au fost mușamalizate ani de-a rândul și le-au permis celor care le-au comis să scape de răspunderea penală și să vâneze în continuare case și bani ale persoanelor care aveau nevoie de îngrijire specială.

Profesorul doctor Narcis Copcă, manager de 23 de ani la Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală, care a îngrijit pacienți de toate vârstele, cu afecțiuni dintre cele mai grave, consideră că de vină este statul, care nu și-a îndeplinit rolul de prevenție, de control și de sancționare a faptelor, lăsând să se ajungă la cazuri precum cele din ”azilele groazei”, care, în opinia sa, intră în categoria crimelor.

Îngrijirea profesionistă a unui bătrân cu Alzheimer, cu demențe, cu boli incurabile costă mult, de ordinul miilor de euro lunar pentru fiecare pacient, susține dr. Narcis Copcă, care detaliază în interviu ce servicii ar trebui să primească acești pacienți cu boli multiple și cu nevoi speciale.

În condițiile în care pentru îngrijirea acestor pacienți se plătesc acum sume de ordinul miilor de lei, și acestea suportate cu greu de multe familii care au persoane cu Alzheimer și trebuie să le ducă într-un centru privat pentru a primi tot tratamentul de care au nevoie, se pune întrebarea ce se scade din îngrijirea acestora pentru a se încadra în banii alocați acum.

Cum nevoile acestor pacienți sunt mult mai mari și necesită costuri pe măsură, dr. Narcis Copcă susține că statul trebuie să asigure aceste diferențe. Altfel, apar rețele cum sunt cele care au exploatat și terorizat în ”azilele groazei”, care profită de slăbiciunea statului și caută breșele care să-i înbogățească de pe urma bătrânilor sau a persoanelor cu deficiențe, să le aducă profituri cât mai mari, cu orice preț.

Managerul Spitalului ”Sfânta Maria” mai spune că, probabil, nici după dezvăluirile cutremurătoare despre ororile din ”azilele groazei”, nu se va schimba nimic fundamental, așa cum nu s-a schimbat nici după tragediile din Colectiv, furia controalelor în aceste centre și a seriei de demiteri va trece, pentru că orice minune ține trei zile la români, iar în final, nimeni nu va da socoteală, pentru că ”nu există legea răspunderii”.

România trece prin foarte multe crize, unele mai grave decât altele. Criza demografică și criza de specialiști știm că poate să însemne un atac chiar privitor la securitatea națională. Scăderea demografică poate fi un handicap major în evoluția unui stat”, a spus dr. Narcis Copcă.

“Când la Sănătate am avut 56 de miniștri în 34 de ani, înseamnă că cineva ne-a vrut răul”

Întrebat dacă în sistemul de sănătate a dispărut total șpaga, ca fenomen cu care România s-a confruntat zeci de ani, doctorul Narcis Copcă a recunoscut, dezamăgit, că încă nu putem să facem această afirmație.

“Din păcate, nu. Putem să vorbim despre chestia asta și sunt un cunoscător din interior al acestui fenomen”, a spus medicul.

O problemă mare a sistemului medical românesc este, în opinia doctorului Narcis Copcă, faptul că, de mai bine de 30 de ani, nu apar proiecte importante în sănătate, nu se fac politici de sănătate, nici spitale noi. Și nici nu ar avea cum, susține managerul Spitalului ”Sfânta Maria”, când la conducerea Sănătății s-au perindat, în 34 de ani, 56 de miniștri.

”Ce se întâmplă? Odată ce statul a considerat că își permite să transforme leadership-ul românesc într-o fel de tura-vura – adică, uitați-vă la guvernele acelea italiene, încă de acum 30 de ani, în care prim-miniștrii și guvernele cădeau la trei săptămâni, la o lună, la o jumătate de an. Societatea era, totuși, o societate capitalistă, care avea o autonomie. În România, societatea după 1989 a fost o societate de pasaj, continuitatea ar fi fost o soluție importantă în a asigura pasajul acesta, de la economia de stat la economie solidă, capitalistă.

Atunci când la Sănătate, iată, am avut 56 de miniștri, înseamnă că cineva ne-a dorit răul. De asta, după 56 de mandate în 34 de ani, nu vedem nimic născut, nu vedem un germene al politicilor de sănătate, nici măcar un spital.

Cu excepția administrațiilor din București, care s-au dus sau sunt acum și care dezvoltă proiecte pentru București, în rest, iertați-mă, nu am întâlnit spitale noi. Poate este un spital la Mioveni sau niște secții, dar spitale importante în Cluj, Craiova, Iași, Timișoara, București, mai puțin, cu excepția Gomoiu, cu excepția Spitalului Foișor”, a spus managerul Spitalului ”Sfânta Maria”.

”Cineva trebuia să ne prezinte deja ce înseamnă îngrijirea unui bătrân, ce legi schimbăm”

Problema azilelor de bătrâni și costurile pentru îngrijirea acestora trebuie tratat, în opinia managerului Spitalului „Sfânta Maria”, ca o veritabilă criză.

Doctorul Narcis Copcă, care este și profesor universitar la Academia de Studii Economice, unde predă gestionarea crizelor, susține însă că autoritățile au dat dovadă, prin modul de abordare în cazul azilelor de bătrâni, că nu știu să gestioneze o criză și că nici nu au învățat asta și nu au făcut schimbări după tragedia din clubul Colectiv, din urmă cu aproape opt ani.

“Sunt foarte dezamăgit de modul în care au tratat o criză, și statul, și presa. A fost o criză care dumneavoastră poate v-a scăpat, dar am avut o celulă de criză la nivelul guvernamental. Am auzit de mai multe ori fraza că primul-ministru sau Guvernul României are o celulă de criză. Aceste celule sunt în domeniul meu și sunt create atunci când există criză.

Această criză a fost, dacă vă uitați, ceva asemănător sau din același domeniu cu criza «Colectiv». În aceste situații, responsabilitatea cade pe umerii statului român. În situația de atunci, într-un mod politic, îmi aduc aminte că primul-ministru a demisionat. Iată niște asumări.

Din păcate, în astfel de crize care înseamnă tragedii, statul trebuie să aibă un comportament pre-criză, un comportament în timpul crizei, printr-o celulă de criză și o bună comunicare, și, ceea ce este mai important, comportamentul post-criză.

Este clar că amatorismul în profesie devine, din păcate, o regulă, pentru că aceste elemente au lipsit complet în ambele situații. Niciodată, Guvernul României, din 1989, nu a avut în grijă de prevenția incendiilor și a dramelor multiple, a tragediilor multiple, acolo unde sunt aglomerări – dovadă că nu a luat măsuri legislative pentru certificarea acestor aglomerări, în ce măsură sunt posibile, cine controlează, cum controlează, cine verifică numărul de persoane. Vă aduc aminte, Colectiv avea autorizație pentru 90 de persoane. (…)

Amatorismul a mers mai departe și, dacă toți ne-am uitat la pompieri sau la cei care au făcut expertiza, eu n-am văzut nicio reproducere, la scară unu pe unu, care să ne arate exact ce s-a întâmplat acolo (în cazul incendiului din clubul Colectiv – n.r.). (…)

La fel, în această situație, dacă statul se apleca asupra situației azilului înainte de criză, în timpul crizei și după, vedeam măcar, la momentul actual, o reacție conformă cu manualele care guvernează și care se referă la criză, în sensul că cineva trebuia să ne prezinte ce modificări legislative luăm, ce înseamnă îngrijirea unui bătrân, ce costuri are, cine trebuie să o facă, în ce manieră, ce legi schimbăm și ce măsuri luăm – ultimele – cu cei vinovați.

Concret, trebuia să știm, la ora actuală, că un bătrân nu înseamnă un bătrân doar ca vârstă. De obicei, bătrânul care este conștient, conștiincios, mobil, merge după cumpărături, nu are nevoie de aceste îngrijiri. De obicei, bătrânii care au o formă de Alzheimer, de demență, de boală incurabilă, devin, iată, cei care au nevoie de acest suport al statului român, sigur, prin organismele private sau de stat create să gestioneze acest aspect”, a afirmat dr. Narcis Copcă.

Costul îngrijirii profesioniste a unui bătrân cu Alzheimer: ”Cel puțin 5.000 de euro”

Doctorul Narcis Copcă, care conduce de 23 de ani Spitalul ”Sfânta Maria” din București, a explicat ce înseamnă îngrijirea profesionistă a bătrânilor cu Alzheimer, cu o boală incurabilă.

Medicul a explicat că astfel de pacienți, care au boli multiple, au nevoie, pe lângă asistenți medicali profesioniști, de medici specialiști, de tratamente,  de pamperși și de o serie de materiale sanitare foarte importante în îngrijire, alături de o alimentați adecvată. Toate aceste costuri ajung la sume mult mai mari decât alocă statul în prezent pentru acești pacienți.

Costul se poate face și în următorul fel: doi bătrâni – doi pacienți, să spunem, care au Alzheimer -, care au nevoie de pampers, au nevoie de duș de spălat, de un fel de pat de spital. La doi pacienți de genul acesta, avem nevoie de un post de asistent. Un post de asistent înseamnă un asistent foarte bine pregătit.

Or, dacă dumneavoastră considerați că un post înseamnă cu ture, 12 ore cu 24, cu sâmbete și cu duminici, și cu concedii, trebuie cam cinci. Cinci ori 1.500 de euro salariu – pentru că oamenii aceștia trebuie să fie pregătiți, nu luați de la patru clase. Asta înseamnă îngrijirea profesionistă a pacienților de acest tip, pentru că sunt pacienți complecși, cu boli multiple, cu boli renale, cu boli hepatice, de multe ori, cu medicații. În afară de un post cu cinci cadre medicale bine pregătite și care să fie plătite la 1.500 de euro – atât costă o asistentă, astea sunt salariile în România, nu le-am inventat eu -, cinci astfel de asistente la două persoane.

După aia, urmează pamperși, urmează medicație, urmează substanțe speciale, pe care noi le folosim, șervețele speciale care șamponează, care spală pacientul, sonde, de multe ori, care se schimbă. Medic – atenție, poziția prelungită în clinostatism înseamnă și apariția escarelor și îngrijirea lor, pe care o poate face și trebuie să un facă un medic de chirurgie plastică.

Toate aceste lucruri o să ne arate că un pacient costă undeva peste 5.000 – 6.000 de euro. Hrana este cel mai ieftin lucru, numărul de calorii zilnic. Deci, undeva peste – mai puțin nu se poate -, cel puțin 5.000 de euro pentru un pacient”, a explicat dr. Narcis Copcă.

„Dacă escrocii au furat 75% să-i dea pe discoteci și prostituate, înseamnă că statul nu și-a făcut datoria”

După aceste explicații privind nevoile persoanelor vârstnice sau cu deficiențe, întrebarea este cine ar trebui să suporte costurile pentru îngrijirea lor, din moment ce, în azilele private, contractele cu familiile acestora variază între 3.000 și 6.000 de lei, sume oricum mari în comparație cu pensia medie din România și chiar cu salariul minim, greu suportate de mulți aparținători ai acestora.

Cum și centrele sociale de stat primesc aproximativ aceleași sume pentru îngrijirea unei persoane vârstnice sau cu deficiențe, apare întrebarea, dacă nevoile reale ale acestora nu pot fi acoperite de acești bani, ce servicii de care au nevoie nu le sunt oferite în mod real.

Profesorul doctor Narcis Copcă susține că cel care trebuie să suporte aceste costuri reale este statul. Altfel, apar rețelele cum sunt cele care au exploatat și terorizat bătrâni și persoane cu deficiențe în ”azilele groazei”, oameni care caută să adune cât mai mulți bătrâni sub pretextul ”îngrijirii”, dar în fapt vor să le ia casele, să aibă profituri cât mai mari, cu orice preț.

„Un stat care a creat acest sistem… Nu poate suporta Ion Țiriac, să spunem, să fie filantrop, miliardar sau cine vreți dumnevoastră. Statul a creat salariile, statul gestionează prețurile, statul cumpără, statul dă salarii la asistenți și trebuie să-i facă competitivi și pregătiți, acesta este rolul statului.

Un stat matur, un stat cu rușine nu-și aruncă bătrânii la closet, cum se întâmplă aici (în cazul ”azilelor groazei – n.r.), să-i vânezi, să-i omori, ca să le iei bunurile.

Vorbește omul, vorbește lumea, vorbesc posturile de crime, de dictatori din Răsărit, de putinism. Păi, putinismul maximal este aici (…) Asta este deja abjecție, asta este crimă.

De asta vedeți DIICOT, îi vedeți pe cei de la SIC, de la Investigații Criminale, pentru că asta înseamnă crimă. Or, cel care permite astfel de crime este statul. Ea nu se întâmplă în afara statului, nu este făcută de persoane din afară, nu este făcută de sorosism, este făcută de statul român.

Când ai 20 de prim-miniștri în 20 de ani, nu poți să creezi proiecte. Când principala preocupare a unor servicii este să dea jos prim-ministrul, să folosească Colectivul (incendiul din 2015 – n.r.) pentru a-l da jos pe unul, să-l dea jos pe altul că e sorosism, pe altul că nu știu ce, pe altul că are atitudine și vrea să candideze la președinție și nu este pe placul guvernatorului Europei, când toate aceste lucruri se întâmplă, atunci statul slăbește. (…)

Odată ce aveam stabilite niște costuri pentru un pacient, de care nu trebuie să ne fie rușine, statul trebuie să spună cât a asigurat el. Dacă a asigurat 1.000 de euro și escrocii ăștia au furat 75%, să-i dea pe cluburi, discoteci și prostituate, sub oblăduirea unor oameni politici sau din administrația locală, înseamnă că statul nu și-a făcut datoria de prevenție, de administrare și, mai mult decât atât, nu-și face nici temele la sfârșit, pentru că nu trage concluzii”, a mai spus dr. Narcis Copcă.

”După Colectiv, nu s-a schimbat niciun paragraf legal și nu s-a făcut un spital de arși”

Privind în ansamblu situația după dezvăluirile privind ororile din unele cămine de bătrâni și persoane cu deficiențe din toată țara, managerul Spitalului “Sfânta Maria” este de părere că esența răului se află în lipsa unei răspunderi a autorităților statului și a politicienilor, care au avut mereu la îndemână instrumentul după care se desfășoară viața unei societăți, adică legile țării, precum și modul în care ele sunt aplicate.

„Uneori, cred că această clasă politică, să-mi fie cu iertare, mă gândesc că cei mai mulți au fost selectați de la circ, pentru că cel mai mult și cea mai grozavă aplecare a lor este către circ.

Ce vor ceilați, ce trebuie? Pâine și circ. Și, atunci, ce fac după această reacție? Îi dăm afară. Pe cine? Pe director. Bine, dați-i afară. Dar Colectivul se va mai întâmpla? Se poate întâmpla oricând, pentru că nu s-a schimbat niciun paragraf legal și ăsta era rolul, în primul rând, al legiuitorului, al Marii Adunări Naționale, și, apoi, tot nu s-a făcut niciun spital de arși.

Or, dumneavoastră știți ce s-a întâmplat la Spitalul de Arși, acum vreo zece ani? Au fost arestați opt doctori, colegi. Ei trecuseră în partea cealaltă, «au trecut Styxul» (râul care separă lumea viilor de lumea morților, în mitologia greacă – n.r.). Această formulă, sigur, nu înseamnă că erau pe lumea cealaltă, dar erau într-o altă zonă, diferită față de zona în care mă simt eu și care ajută oamenii. Ei făceau pe bani, făceau «păsărici», reparau sânii și scriau că este cancer. Și au arestat opt, pentru că făceau aceste matrapazlâcuri, pe care societatea le-a sancționat, prin organele de urmărire penală, la momentul respectiv.

Despre asta vorbim când vorbim de școala de chirurgie, de recuperare – despre o chirurgie care a fost în impas, pentru că opt din 20 de doctori au fost arestați pentru că făceau matrapazlâcuri estetice într-un spital de stat”, a mai spus managerul Spitalul ”Sfânta Maria”.

„Nu există legea răspunderii, nimeni nu răspunde de nimic”

Doctorul Narcis Copcă susține că, după ce s-a dezvăluit situația reală din azile, nici dacă ar fi dați afară toți oamenii care răspundeau de controale, toți primarii sau șefii de consilii județene, situația nu se va schimba cu adevărat decât atunci când va fi o nouă legislație a azilului.

Nici furia controalelor stârnită după dezvăluirile cutremurătoare din ”azilele groazei” nu îi vor face cu adevărat pe proprietarii căminelor de bătrâni să se schimbe, este de părere prof. dr. Narcis Copcă, ci doar sancțiunile clar stabilit prin lege pentru fiecare regulă încălcată și aplicarea lor fără ezitare.

”Desigur că dacă sunt dați afară toți inspectorii, toți președinții de consilii județene, toți primarii, tot nu se rezolvă nimic, pentru că spitalul de arși nu va fi, legislația azilului nu va fi schimbată. Organele de control, sigur că au rolul lor. Vor uita, pentru că este ca o minune la noi, care ține trei zile – după care vor uita. De ce? Pentru că n-au bază legislativă și n-au niciun fel de element punitiv atunci când greșesc.

Dumneavoastră ați văzut că aceste elemente punitive la noi există doar pompieristic? (…) Nimeni nu este pedepsit. Ați văzut judecător care a răspuns pentru o decizie strâmbă? Iertați-mă, Piedone a stat un an și jumătate, s-a chinuit să lucreze prin Jilava. Cel care l-a judecat a pățit ceva? Nu. Pentru că nu există legea răspunderii. Nimeni nu răspunde de nimic!”, a mai spus prof. dr. Copcă, în interviul la Gândul Exclusiv.

Interviul integral cu prof. dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Clinic ”Sfânta Maria”:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...